lauantai 7. huhtikuuta 2012

Kristitty maailma viettää pääsiäistä

Pääsiäinen on kristinuskon vuotuisjuhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana. Ylösnousemus on kristillisen uskon ydinkohtia, ja pääsiäinen kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla.


Tässä yhteydessä haluan vielä selkeästi tuoda esille oman näkemykseni pääsiäisen merkityksestä minulle henkilökohtaisesti tärkeimpänä kristillisenä juhla-aikana vuoden mittaan. Esimerkiksi maallinen joulu on minulle pakanalliselta lähtökohdaltaan sangen vieras juhla ja vastoinkuin yleisesti monesti luullaan mm. Raamatussakaan ei missään kohden kehoiteta maallisen joulun viettoon. Myöskään pakanalliset joulukuuset, joulupukit, joulutontut, sekä muut satuolennot ja oheistuotteet eivät kuulu hengelliseen jouluun.

Ei myöskään ole Sanan mukaista viettää hengellisiä juhla-aikoja tuhlaten taloutensa konkurssin partaalle tai syödä, juoda ja mässätä itsensä ahneuden synnissä niin fyysiseti kuin henkisestikin pahoinvoivaksi.

Samoiten nykyiseen pääsiäisen aikaan pakanuuden, muinaisuskontojen ja esikristillisen ajan kautta piittyneet raeruohot, mämmit, pääsiäistiput, trullit, virpojat ja muut pakanalliset taruolennot, sekä maallisiin uskomuksiin perustuvat tilpehööritt eivät kuulu terveeseen kristillis-hengelliseen pääsiäiseen, jonka keskeisin sanoma siis nimenomaan on Golgatalla tapahtunut koko maailman syntien, uhrikaritsamme Kristuksen, verellä aikaansaatu tapahtumallisesti kertaluontoinen anteeksiantamus ja Kristuksen ylösnousemus.

Olen kristitty sinivalkoinen suomalainen ja toki en milläänmuotoa poissulje vanhojen suomalaisten pakanallisten tapojen ja perinteiden muistamista, eli annan kyllä kaiken maallisen arvostuksen ja kunnian yhtälailla esimerkiksi Suomen kansalliseepokselle Kalevalalle, siinä missä iki-ihanalle mämmillekin - ja syön sitä joskus jopa itsekin - vaikka supisuomalaisena kansallisruokana, mutta kristilliseen pääsiäiseen ja koko kristinuskoon se ei sinänsä kuulu milläänlailla.





Suomalainen hengellinen lauluyhtye VIA on varmasti tehnyt parhaiten tunnetuksi suomenkielisen version "VIA DOLOROSA"-kappaleesta:

 


Jeesus Nasaretilaisen viimeiset hetket viidessä minuutissa:

 

Mielestäni tämä Joulun  odotusaikaan liitetty Adventtilaulunakin Suomessa tunnettu "Tiellä ken vaeltaa" ( Erev Shel Shoshanim / Evening of Roses ) sopii paljon paremmin pääsiäisen odotukeen, kiirastorstaihin kuin joulunalusaikaan:




Hyvää pääsiäistä kaikille tasapuolisesti!