maanantai 22. helmikuuta 2010

OULULAISTA EKSPANSIVITEETTIA

(Kuvassa voimassa oleva tilanne 22.02.2010)

Uuden kuntajakosuunnitelman näet klikkaamalla tästä (pdf-tiedosto):

http://www.ouka.fi/kuntajakoselvitys/pdf/Kuntajakoselvittajan_esitys_lopullinen.pdf

Oulussa on saatu kuntajakoselvittäjä Arto Kosken johdolla valmiiksi uusi kuntajakosuunnitelma, jonka mukaan kuusi kuntaa, Oulu (+Ylikiiminki 01.01.2009 alk.) ja Haukipudas, Kiiminki, Muhos sekä Oulunsalo yhdistettäisiin yhdeksi Oulun kaupungiksi. Yhdistäminen astuisi voimaan suunnitelman mukaisesti 01.01.2013. Yhdistämisen myötä Oulusta tulisi väkiluvultaan Suomen 5. suurin kaupunki, jossa asuisi yli 190 000 asukasta.

Uudessa kuntajakosuunnitelmassa Haukiputaan, Kiimingin, Muhoksen, Oulun, Oulunsalon ja Yli-Iin kuntien yhdistymisen arvot kiteytetään viiteen ominaisuuteen: vastuullisuuteen, kumppanuuteen, yhdenvertaisuuteen, luottamukseen ja rohkeuteen. Ehkä kaikkia muita ominaisuuksia yhdistymisestä, toki varmasti tulkinnallisesti, voidaan löytääkin, mutta rohkeuden kohdalla kyllä mielelläni puhuisin ennemminkin uhmakkaasta uhkarohkeudesta!

Uuden, viime vuonna voimaan astuneen, kuntajakolain 4 §:ssä säädetään kuntajaon muuttamisen edellytyksistä. Sen mukaan kuntajakoa voidaan muuttaa, jos muutos parantaa: 1) kunnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä tai muuten edistää kunnan toimintakykyä; 2) alueen asukkaiden palveluja tai elinolosuhteita; 3) alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia; tai 4) alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta.

Kuntajakoselvittäjä Kosken mukaan kaikki lain vaatimukset täyttyvät uudessa suunnitelmassa, minun mielestäni ei yksikään. Kaiken lisäksi asiakokonaisuus sinänsä on hyvin monitulkintainen ja itse tulevat peruskuntalaiset eivät ole vielä päässeet siihen esoteerisemmin tutustumaan, vaikka kuntalaisten lainmukainenkin kuulemisvaihe on jo nyt helmikuun 22. päivästä alkaen kuukausi eteenpäin.

Mitään halpaa hommaa tällaiset yhdistämiset eivät todellakaan ole. Ja tässäkin tapauksessa joudutaan maksumiestä hakemaan valtakunnanlaajuisesti kaikista veronmaksajista eli itse valtiolta. Uusi Oulu tulisi saamaan valtion yhdistymisavustuksia kolmen vuoden aikana (v. 2013-2015) yhteensä 6,8 miljoonaa euroa. Yhdistymisavustus maksetaan kolmena vuotena siten, että ensimmäisenä vuotena (2013) maksetaan 40 % (2,72 miljoonaa euroa) ja toisena ja kolmantena vuotena 30 % (2,04 miljoonaa euroa /vuosi). Valtionosuuksien vähenemisen kompensaationa saadaan viiden vuoden aikana (v. 2013-2017) yhteensä noin 60 miljoonaa euroa, minkä jälkeen valtion kompensaatio loppuu. Sihteeriämme Ari Laaksoa lainaten ja häntä myös edellisessä kuntavaaliohjelmassamme lanseeraten: " kuntaliitokset eivät saa olla kuntatalouden kannalta itseisarvoja ja suuri ei aina välttämättä ole kaunista."

Myöskään uuden Oulun peruskuntalaisten kuntaverotukseen ei tämä uusi suunnitelma lähimmän neljän vuoden aikana toisi muuta kuin voimakkaita korotustarpeita. Kuntajakosuunnitelman yhdistymissopimuksessa ei ole ollut juridisesti mahdollista sopia siitä, millä tuloveroprosentilla uusi kunta aloittaa vuonna 2013. Suunnittelun lähtökohtana on se, että uusi kunta kerää ensimmäisenä ja toisena vuonna verovaroja saman verran kuin mitä kuusi kuntaa keräisi yhteensä erillään toimien ja kolmannesta vuodesta lähtien verovarojen keräämistarve olisi pienempi kuin mitä erillään toimien!

Kaikenkaikkiaan tämä asiakokonaisuus on hyvin laaja ja jo tässä vaiheessa ennenkaikkea monitulkintainen ja siihen esoteerinen perehtyminen vaatii tavalliselta kuntalaiselta kyllä aikaa ja viitseliäisyyttä sekä tietynlaista pikkutarkkuuttakin kyseessä ollessa tällaisen valtavan, konfiguratiivisesti haastavan konsernin, jossa pohjoisia haja-asutusalueita pyritään sujuvasti yhdistämään kasvavaan teknologiakaupunkiin. Tästä asiasta varmasti vielä blogikirjoituksia riittää täällä Oulussa ja muuallakin; tämä bloggaukseni oli vain omalta osaltani tällainen pintanirhaisu tärkeään asiaamme.

Kuntapoliittisesti kannattaa vielä huomioida, että ensimmäiset uuden, yhdistyneen Oulun kuntavaalit suunnitelman mukaisesti käytäisiin jo lokakuussa 2012 ja valtuuttettujen kaavailtu lukumäärä olisi 67.

KUNTALIITOKSET EIVÄT SAA OLLA ITSETARKOITUS JA SUURI EI OLE AINA VÄLTTÄMÄTTÄ KAUNISTA!