tiistai 27. huhtikuuta 2010

SYYTÄ LIPUTTAA!



Tänään vietetään kansallista veteraanipäivää, joka on vakiintunut, yleinen, muttei kuitenkaan virallinen liputuspäivä, mutta juuri tänä päivänä on kyllä mielestäni syytä liputtaa enemmän kuin minään muuna muistissani olevana ei-virallisena liputuspäivänä. Virallisella liputuspäivällä viittaan nimenomaan Suomen laissa säädettyihin virallisiin liputuspäiviin, jotka erikseen luetellaan Suomen lipulla liputtamisesta annetussa asetuksessa ja mm. sisäasiainministeriön säädöksissä.

Kansallista veteraanipäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Kansallisen veteraanipäivän päivämäärä pohjautuu sotahistoriallisesti Lapin sodan päättymiseen. Nimittäin 27. huhtikuuta 1945 on Lapin sodan päättymispäivä, jolloin viimeisetkin saksalaisen 20. vuoristoarmeijan sotilaista vetäytyivät kello 13:30 mennessä Kilpisjärveltä Norjan puolelle rajaa.

Tänä vuonna valtakunnallinen veteraanipäivän pääjuhla pidetään Tampereella, jonne on ilmoittautunut noin 2 500 veteraania ja heidän omaistaan. Juhlaan osallistuvat myös presidentti Tarja Halonen ja hänen puolisonsa Pentti Arajärvi.

Juhlaan liittyy seppeleenlasku Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla. Helsingissä myös lasketaan seppeleet Hietaniemen hautausmaan sankariristille sekä marsalkka Mannerheimin haudalle.

Lisää täältä:

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/04/1109093

Veteraaneja on tällä hetkellä elossa hieman yli 60 000 ja heidän keski-ikänsä on 87 vuotta.